Cultuurstoffen

Voor de duidelijkheid geven we hier de stoffen een geografische aanduiding. Maar de plek waar de stof mee verbonden is, is niet altijd eenduidig. De meeste Afrikaanse stoffen op deze site zijn heel populair in West Afrika, maar worden ontworpen en geproduceerd door Vlisco in Helmond, Nederland. De Hindelopia stoffen zijn geinspireerd door het sits motief, ontworpen door atelier Glashouwer in Hindeloopen, Nederland, geproduceerd door een bedrijf in Denemarken, gefabriceerd door een bedrijf in Korea, gedistribueerd door een bedrijf in Limburg en dan nu weer verkocht door een bedrijf in Utrecht. Kan je het nog volgen?

Al eeuwenlang laten we ons inspireren door stoffen en materialen die we bij andere culturen mooi vinden en in ons eigen modebeeld opnemen.

De collectie van Tale Traders zal regelmatig veranderen en aangevuld worden met nieuwe stoffen.

De stoffen zijn te bekijken en te kopen via markten en huiskamerverkoop. De verkoopagenda vind je op de homepage. Wil je op een ander moment de stoffen bekijken, neem dan contact op.

Nederland

De geweven katoenen stoffen worden in Nederland geproduceerd en komen uit de Nederlandse klederdracht traditie. Zij worden in beperkte oplagen gemaakt, maar productie is nog levend, ondanks dat niet veel vrouwen in Nederland meer in klederdracht lopen. 

De Hindelopia stoffen zijn ontworpen door atelier Glashouwer uit het pitoreske Friese Hindeloopen, eens een stadje aan de Zuiderzee waar volop handel werd gedreven en de hand beschilderde sits stoffen uit India aftrek vonden bij sjieke dames. Glashouwer heeft in dit sits – motief zijn inspiratie gevonden. 

Afrika

Er staat wel fier Afrika boven dit stukje tekst, maar de Vlisco en de Julius Holland stoffen worden in Nederland ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd. De grootste afzetmarkt is echter in Afrika en bij de Afrikaanse diaspora. De stoffen hebben prachtige ontwerpen en zijn van uitstekende kwaliteit.

Durven Nederlanders deze designs aan en gaan zij overstag?

Spanje

Deze kurk wordt in Spanje geoogst van de kurkboom en daar bewerkt tot kurk op de rol – een flinterdun laagje kurk wordt op katoen gelijmd. Het materiaal is heel gemakkelijk te bewerken met een gewone naaimachine en leuk om bakjes of etui’s van te maken bijvoorbeeld.